Qui som?

Patrimonis

Herència que ens defineix

Una producció de

Patrimoni és el conjunt de testimonis que formen l’herència cultural d’una societat. Un inventari que va de les tradicions, els costums, l’art, el llenguatge, l’entorn o el paisatge. Uns béns, materials però també immaterials que les persones que formen part d’una comunitat concreta hereta dels seus ascendents.

La docusèrie ‘Patrimonis’ perfila un recorregut de nord a sud del país per descobrir un conjunt d’elements que conformen l’essència d’aquest país. Ho fa a partir de conceptes que són plenament vigents en la societat del segle XXI, valors necessaris, essencials que serveixen per explicar el territori i la seva gent.

És d’aquesta manera que mostrem els patrimonis del nostre país. A través de la bellesa, el viure, la identitat, la llibertat, els rituals, la genialitat, el silenci, la paraula, el treball o el paisatge. Són aquests conceptes, aquestes paraules plenes de sentit les que ens fan viatjar pel modernisme de Barcelona, per la Ruta del Cister, pel conjunt Romànic de la Vall de Boí, per les velles colònies industrials o per festes tradicionals com la Patum de Berga.

Patrimonis’ és un viatge ple de sensibilitat que descriu paisatges, però també gent i oficis, artesans, pescadors, artistes, músics, poetes i escriptors.

Un inventari d’imatges i sons, de paisatges i personatges, de monuments i maneres de viure.

En el plantejament de qualsevol projecte existeix un punt de partida, una mena d'àtom conceptual, que com la part mínima de qualsevol element genera un seguit de reaccions en cadena que construeixen la matèria. Una idea essencial que va prenent forma, que es barreja amb noves propostes, que aprecia la discrepància i afegeix talent per concretar finalment una realitat. Treball en equip. El camí de la primera idea al resultat final és complex, de vegades llarg, sempre interessant i un cop finalitzat, a punt per veure la llum, emocionant. Així hem fet la docusèrie 'Patrimonis', amb la intenció de projectar una mirada entretinguda i útil al conjunt de testimonis que conformen l'herència cultural d'una societat i d'un país. Les tradicions, els costums, les paraules, l'art o el paisatge, béns materials i immaterials que una comunitat hereta dels seus ascendents. I d'això, amb una mirada singular i diferent, n'hem fet un producte audiovisual pensat en format multimèdia per a les televisions i ràdios del país i fent també un pas tecnològic més amb l'oportunitat que l'espectador pugui viure experiències immersives dels continguts en 360º, un format innovador que s'afegeix a l'inventari audiovisual dels mitjans de proximitat. Cal creure en les idees i generar les complicitats perquè aquestes es facin realitat. Esperem que 'Patrimonis' us sigui útil.

Projecte multimèdia

El projecte ‘Patrimonis’ s’ha pensat i executat de manera multimèdia, perquè l’espectador tingui una experiència completa a l’entorn de les històries que s’expliquen, anant més enllà del que s’explica en el capítol televisiu.

A través d’aquest web i de les xarxes socials, l’espectador disposarà d’accés a extres multimèdia que amplien l’oferta de continguts.

360º Experiència Inmersiva

Tres dels 10 capítols de ‘Patrimonis’ ofereixen la possibilitat a l’espectador de gaudir d’una experiència immersiva en 360º pel conjunt Romànic de la Vall de Boí, el Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona o fer un recorregut per la Ruta del Cister, descobrint els Monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

Aquests recorreguts parteixen dels formats televisius, però expliquen noves històries vinculades a l’espai patrimonial.

En el cas del Conjunt Romànic de la Vall de Boí s’explica el descobriment que l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner fa fer del Conjunt Romànic de la Vall i del trasllat posterior d’algunes peces rellevants al MNAC.

El Monestir de Poblet serveix com a punt de partida per fer un recorregut pels camins de la Ruta del Cister, mostrant la connexió dels tres monestirs cistercencs i la importància històrica i monumental.

Finalment, al Recinte de Modernista de Sant Pau admirem la bellesa i la funcionalitat del seu disseny arquitectònic, pensat per Lluís Domènech i Montaner, com un espai per gaudir d’una bellesa sanadora.

Aquestes peces immersives complementàries als capítols televisius, suposen una nova experiència tècnica i de consum audiovisual. Un pas més en la incorporació de nous recursos narratius i tecnològics per fer més atractius els continguts als espectadors i reforçar la divulgació cultural i l’entreteniment.

Els extres

Les converses que configuren el relat del programa poden ampliar-se a través del web de programa. Detalls dels protagonistes, les seves històries personals o professionals, l’ampliació de les seves activitats, poden trobar-se al web del programa com a complement a cadascun dels capítols televisius.

Podcast

Els 10 capítols de la sèrie tenen una versió en podcast que serà distribuïda per xarxes socials i també per les ràdios locals adherides a la Xarxa de Comunicació Local. Aquest és un pas més en la distribució de continguts multiplataforma i ha representat el repte d’adaptar el format televisiu a un format d’àudio.

 La banda sonora

Un dels elements destacats del projecte ‘Patrimonis’ és que la banda sonora de la sèrie s’ha construït a partir de l’enregistrament de música en directe en els espais patrimonials que s’han inclòs en el programa. L’aposta per la música en directe vol donar valor al patrimoni cultural del país i convertir-lo en un element característic d’aquest producte audiovisual. Les actuacions es poden veure completes al web del programa.

Scroll to top